Öfke Yönetimi

19.12.2017 439

Öfke içsel ya da dışsal herhangi bir durum, olay veya uyaran karşısında oluşan; duygusal, düşünsel, bedensel ve fizyolojik bileşenleri olan bir tepkidir.

Öfke daha çok bir sonuçtur aslında. Öfkelenmemize esas neden olan şey durumun, olayın veya uyaranın kendisi değil, bizim o durumu nasıl algıladığımız, nasıl yorumladığımız, aklımızdan o an ne geçtiği ve ne düşündüğümüzdür. Duygularımız ile düşünce, algı ve yorumlarımız arasında karşılıklı bir etkileşim vardır. Bu açıdan bakıldığında, kızgınlık veya öfke duygusu tek başına "sağlıksız", "tehlikeli" ya da "tehditkar" değildir. Bunu bir problem haline getiren şey, ona eşlik eden düşünce, anlam, algı ve yorumla birlikte onu ifade ve dışavurum şeklimizdir, davranışlarımızdır.

Kızgınlık ve öfke, her insan tarafından yaşanan olağan duygulardandır. Ancak herkes tarafından farklı sıklıkta ve farklı şekilde yaşanır; herkesi kızdıran şeyler farklı olabileceği gibi; birçok insan kızgınlığı ve öfkeyi farklı şekillerde tanımlayabilir, onu farklı şeylere öbenzetebilir. Kızgınlık ve öfke yaratan unsurlar çok çeşitli olmakla birlikte genel olarak üç kategoride toplanabilir :

Rahatsız edici fiziksel uyaranlar ve durumlar; (komşudan gelen gürültüler, kötü bir koku, yüzünüze tutulan ışık, el şakaları...)

Finansal bedeli, bir maliyeti olan durumlar; (borsada para kaybetmek, değerli bir eşyanın kaybı veya hasarı, bir şeyin arızlanması...)

Kural, değer ve prensiplerimize uygun olmayan, sınırımızı zorlayan olaylar ve durumlar; (yalan, riya, ikiyüzlülük, önyargı, dedikodu, adaletsizlik, haksızlık, istismar, taciz, saygısızlık, tembellik...)

Gerek Türkiye´de gerekse dünya genelinde yapılan araştırmalara göre insanları en çok kızdıran, öfkelendiren şeyler arasında; trafik sıkışıklığı, vergiler, adaletsizlikler, önyargılar, yalan, istismar, kabalık, saygısızlık, beklemek, bekletilmek, belirsizlikler, programsızlıklar, gürültü ve kalabalık gibi durumlar sayılabilmektedir. Kızgınlık ve öfke kavramlarının her insan için farklı çağrışımları vardır. Kimilerine göre öfke baldan tatlı, kimilerine göre ise keskin sirke! Kimileri için gürültülü, kıpkırmızı, hararetli bir patlamadır; kimileri içinse sessiz, gergin ve soğuktur. Kimileri öfkeyi, acıyla, gözyaşıyla ve yıkımla özdeşleştirirken, kimilerinde de öfke, korku ve kaygı uyandırır.

Kızgınlık ve öfke ikincil duygulardır... Bir defanstır... (AlıntıdırSerap ALTEKİN Dr. Klinik Psikolog)

Öfke yaşanılması gereken bir duygudur ama kontrol gereklidir düşüncesiyle yola çıkarak okulumuz gönüllü öğretmenleriyle “öfke ve öfke yönetimi” semineri gerçekleştirdik. Öğretici bir o kadar da keyifli geçen seminerimizle ilgili birkaç kareyi sizlerle paylaşmak isteriz.

 

Kontrollü öfkelerimiz olsun. J

Kaynak: Serap ALTEKİN Dr. Klinik Psikolog